Blog Post

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

-Τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας;

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ενεργητικά ηλιακά συστήματα  τα οποία ζεσταίνουν νερό χρήσης με ηλιακή ενέργεια. Αποτελούνται από δύο βασικά μέρη: το θερμοδοχείο (boiler) και τους ηλιακούς συλλέκτες, και διακρίνονται σε ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος. Στους θερμοσίφωνες ανοικτού τύπου, το νερό χρήσης περνάει μέσα από τον συλλέκτη, πράγμα που αφενός δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν το νερό περιέχει άλατα και αφετέρου θεωρείται ανθυγιεινό. Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος το νερό χρήσης δεν ρέει αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο boiler, ενώ η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος, που περιέχει άλλο νερό, πλήρως διαχωρισμένο από το νερό χρήσης. Αυτός είναι και ο πιο διαδεδομένος τύπος ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη.

-Πώς να επιλέξω ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ένας καλής ποιότητας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει:

α) να έχει εξωτερική επένδυση από ανοδιωμένο αλουμίνιο στους συλλέκτες, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε υγρά κλίματα και στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

β) το κλειστό κύκλωμα αντιψυκτικού υγρού να προστατεύεται από μανδύα (jacket), ώστε να λειτουργεί σωστά ακόμη και όταν κάνει παγωνιά και ταυτόχρονα να προστατεύει τους συλλέκτες από τα άλατα του νερού, τα οποία ως γνωστόν ευθύνονται για το βούλωμα των σωληνώσεων των συλλεκτών.

γ) να έχει μόνωση πολυουρεθάνης υψηλής πυκνότητας και πάχους (τουλάχιστον 45-50 χιλιοστών), ώστε να εξασφαλίζει ζεστό νερό ακόμα και σε πολικές θερμοκρασίες -30°C (υπό το μηδέν).

δ) η μεταλλική κατασκευή της δεξαμενής του να είναι πάχους 3 χιλιοστών και να είναι κατασκευασμένη με προδιαγραφές DIN 4800-5, ώστε να αντέχει στις υψηλές πιέσεις του δικτύου ύδρευσης.

ε) το δοχείο του ηλιακού θερμοσίφωνα να είναι εσωτερικά επενδεδυμένο  (επισμαλτωμένο) ή από ανοξείδωτο χάλυβα ούτως ώστε να προστατεύεται η δεξαμενή από τα άλατα του νερού αλλά και από συστολές και διαστολές. Στην Ελλάδα, ο μοναδικός ηλιακός θερμοσίφωνας που κατασκευάζεται πράγματι από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας MALTEZOS INOX της εταιρίας MALTEZOS.

στ) η χάλκινη επιφάνεια του ηλιακού συλλέκτη να είναι με επίστρωση τιτανίου (επιλεκτικοί συλλέκτες) και το γυαλί να είναι άθραυστο για αντοχή στο χαλάζι και ειδικών κρυστάλλων (για να ελαχιστοποιούνται οι επανακλάσεις της άμεσης ακτινοβολίας).

ζ) να έχει ξεχωριστή ανεξάρτητη θέση της ράβδου μαγνησίου, ώστε να επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αντικατάστασή της.

-Πόσα λίτρα θα πρέπει να είναι ο ηλιακός μου θερμοσίφωνας;

Για την επιλογή μεγέθους του ηλιακού, λαμβάνεται κυρίως υπ’ όψιν ο αριθμός των ατόμων που πρόκειται να τον χρησιμοποιούν.

Ενας ηλιακός 125L μπορεί να εξυπηρετήσει 2~3 άτομα,

ένας ηλιακός 160L μπορεί να εξυπηρετήσει 4 άτομα

ένας ηλιακός 200L μπορεί να εξυπηρετήσει 5~6 άτομα

και ένας ηλιακός 300L μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 10 άτομα.

-Τι σημαίνει ηλιακος θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας;
Λέγοντας “ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας” σημαίνει ότι λειτουργεί με ήλιο και με ρεύμα.

-Τι σημαίνει ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας;
Λέγοντας “ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας” σημαίνει ότι εκτός από τη λειτουργία του με ήλιο και με ρεύμα, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το καλοριφέρ.

-Τι πιστοποιητικά πρέπει να έχει ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για να θεωρείται αξιόπιστος;
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας πρέπει να έχει τουλάχιστον δήλωση συμμόρφωσης προς τον ΕΛΟΤ (CE) και πιστοποιητικό βαθμού απόδοσης (test report) από Διεθνές Αναγνωρισμένο Ινστιτούτο. Όσα πιό πολλά πιστοποιητικά ποιότητας διαθέτει ένα σύστημα ηλιακού θερμοσίφωνα, τόσο πιό σίγουροι είμαστε για την ποιότητά του, τη διάρκεια ζωής του και την απόδοσή του.

-Τι οικονομικό όφελος έχω από την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα στο σπίτι μου;

Με την χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα επιτυγχάνουμε από 40% έως 80% εξοικονόμηση ενέργειας, άρα και εξοικονόμηση χρημάτων. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από την ποιότητα κατασκευής του δοχείου του ηλιακού θερμοσίφωνα και των ηλιακών συλλεκτών. Άρα όσο μεγαλύτερη απόδοση έχει ο ηλιακός θερμοσίφωνας τόσο περισσότερη οικονομία κάνουμε, αλλά και τόσο περισσότερους μήνες του χρόνου θα έχουμε ζεστό νερό από το ηλιακό μας σύστημα. Επομένως, είναι σκόπιμο να γίνει επιλογή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα που θα καλύπτει όλες τις προδιαγραφές και πιστοποιήσεις κατασκευής για να έχει τη μέγιστη απόδοση, παρά το υψηλότερο αρχικό κόστος επένδυσης σε σχέση με ένα μη πιστοποιημένο ηλιακό. Το κόστος επένδυσης αυτό θα αποσβεθεί σε μικρό χρονικό διάστημα από την οικονομία στη θέρμανση του ζεστού νερού χρήσης και από τη διάρκεια ζωής του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Δείτε τις μοναδικές προσφορές της εταιρίας μας και επωφεληθείτε: http://www.roi-kadoglou.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%83/

Related Posts

Συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις για την επιλογή κλιματιστικού

Συχνές ερωτήσεις- απαντήσεις για την επιλογή κλιματιστικού: Γιατί να επιλέξω κλιματιστικό inverter; Η τεχνολογία inverter επιτρέπει

Τα οφέλη του φιλτραρισμένου νερού στην υγεία σας!

Επιλέγοντας το καλύτερο φίλτρο νερού για τις ανάγκες σας Οποιαδήποτε μέτρα μπορείτε να πάρετε